VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Nieuws

03-12-2018
12/12: dialoogcafé over 'gele hesjes'

Het dialoogcafé op woensdag 12 december a.s. staat in het teken van de ‘gele hesjes’. Dialoogleider Wim Tielen: ‘Ik merk dat mensen het steeds lastiger vinden dat ze niet worden gehoord en dat ze het steeds moeilijker vinden om verantwoording te nemen voor de eigen situatie in wijk, vereniging of gemeenschap. Daarom heb ik voor het thema ‘gele hesjes’ gekozen. Zit u ook met een verlangen om iets te doen, kom dan naar deze dialoog. U kunt uw ervaringen en dromen delen. Wie weet bloeit er iets moois op.’

 

De gele hesjes is een protestbeweging ontstaan in november 2018 in Frankrijk. De oorspronkelijke deelnemers blokkeerden snelwegen en toegangswegen tot brandstofdepots uit protest tegen de in verhoging van de brandstofprijzen. Later sloten demonstranten aan die protesteerden tegen te hoge belastingen en het beleid van de Franse president Emmanuel Macron. De laatste weken is het protest uitgebreid naar Wallonië. Uiteindelijk inspireerden de protesten in Frankrijk ook Nederlanders. Op zaterdag 1 december waren er protesten in ons land. De betogers noemde vele argumenten om in actie te komen zoals: de verlaging van de accijnzen, het zorgstelsel, het migratiebeleid, de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en het vertrek van premier Mark Rutte.

‘De maatschappij dendert voort. Mensen worden helemaal in beslag genomen door werk, gezin en social media. Niet iedereen kan volgen. Mensen hebben het gevoel niet gehoord te worden. Tot het moment dat ze persoonlijk geraakt worden. De ‘gele hesjes’ protesten zijn een voorbeeld. Maar ook korter bij zien we protesten mensen bij elkaar brengen. Of het nu gaat om huisvestiging van arbeidsmigranten of aanpassingen aan wegen’, aldus Wim Tielen.

Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting georganiseerd door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 – 22.00 uur. Graag vooraf aanmelden via info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting stelt de ruimte beschikbaar en biedt de deelnemers gratis koffie en thee aan tijdens de dialoog.