VENRAY
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Nieuws

28-01-2020
17/2 Dialoogcafé on Tour naar Wauw
17/2 Dialoogcafé on Tour naar Wauw

Dialoogcafé on Tour over aandacht voor minder-validen


Hoe kunnen we in Venray en omgeving meer vrijwilligers krijgen die ouderen en gehandicapten een gezellige dag of activiteit bezorgen? Daarover gaat de dialoog tijdens het Dialoogcafé on Tour op maandag 17 februari om 19.30 uur. Het Dialoogcafé is deze keer te gast bij Wauw speciaal voor jou (Bergweg 10, 5801 EG Venray). Iedereen die graag mee praat over dit onderwerp is van harte welkom. Deelname is gratis!

Franzis Classens woont in Castenray en is als vrijwilliger actief bij de KBO. Gespreksleider Wilco van der Bas is naast zijn werk bij de gemeente Venray vrijwilliger bij Venray in Dialoog.


Waarom dit thema?
Wilco: “18 mei jl. ontmoette ik Franzis tijdens de eerste editie van Rooyin; een verbindingsdag voor actieve bewoners van Venray en alle dorpen die elkaar willen helpen met hun maatschappelijke vraagstukken en initiatieven. Eén van de deelnemers bracht daar een interessant vraagstuk in: Hoe kunnen we in Venray en omgeving meer vrijwilligers krijgen die ouderen en gehandicapten bijvoorbeeld een gezellige dag of vakantie bezorgen? Met onder andere Franzis ontstond een waardevol gesprek over het hoe en waarom van vrijwilligerswerk in de zorg. Om dit actuele vraagstuk meer aandacht te geven en het verder te brengen hebben we afgesproken dat Franzis in 2020 mijn tafeldame van een dialoog zou worden.”

Franzis: “Als ouder en oma weet ik hoe belangrijk het is voor mijn gehandicapte zoon en kleinkind dat zij een maatje hebben om hun passie te kunnen delen en die hen daarin begeleid en ondersteunt. Denk aan activiteiten zoals voetbalwedstrijden of concerten bezoeken. Ook een dagje uit of op bezoek gaan is voor mijn (klein-)kind een welkome afleiding. Het is voor hen en hun lotgenoten sowieso ontzettend fijn om – buiten eigen ouders/familie - een maatje te hebben. Als wij onze zoon ophalen zien wij huisgenoten zitten die ook heel graag eropuit willen.”


Wat is je ervaring met dit thema?
Franzis: “Mijn zoon gaat heel graag naar het voetbal, maar het is telkens weer ingewikkeld om iemand te vinden die hem daarin wil begeleiden. Bovendien is het vaak moeilijk om ergens naar toe te gaan, omdat er maar een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar is.”


Wat is je droom?
Franzis: “Mijn droom is om eenzaamheid van de minder-valide mens weg te nemen, vooral bij die mensen die alleen zijn, die zelf geen kinderen hebben of weinig familie. Het hoeft helemaal niet zoveel energie te kosten om een medemens uit haar of zijn isolement te halen. En het is heel dankbaar werk.”


Wie zou je graag aan de dialoogtafel willen ontmoeten?
Wilco: “Franzis en ik hopen bij Wauw (Schuttersveld)vooral mensen te ontmoeten die interesse hebben om maatje te worden van een medemens die hier zoveel behoefte aan heeft. Ook mensen die oplossingen hebben voor dit vraagstuk zijn meer dan welkom!”